Povestea din spatele nostru

By Marian Stoica


4 Noiembrie 2020

Parcul Natural Vacaresti

Acum 7 ani aveam în fața ochilor această priveliște:

Știam din bănuite și din auzite, că dincolo de digul pe lângă care treceam, de cele mai multe ori în drum spre mare, era un fost baraj pe care și-l dorisera cei aflați la putere înainte de 89.

Până la poză asta îmi închipuiam acolo o mare groapă de gunoi și îmi părea că digul ăla de beton ascunde o mare hidoșenie.

Până când am ajuns la Primul congres, pentru mine, al Societății Române de Apiterapie, care se desfășura în sălile de conferință ale Rin Grand Hotel de la fereastră căruia am și făcut poză asta.

Țin minte că mă uitam la priveliștea asta și regretam că nu am intrat până acum dincolo de dig, și mi-am promis că voi face o vizită în cel mai scurt timp.

– Maamaa…! ce tare arată, parcă e delta!

Pescarul din mine, convertit recent la apicultura visa pur și simplu în față ferestrei, ghicind minunățiile din spețele digului.

N-a fost să fie să mă țin curând de promisiune.

Dar uneori universul, fără să știi, te ajută să-ți îndeplinești visele.

Prin HG nr. 349/2016, în luna mai a anului 2016 se înființează Parcul Natural Văcăreșți a cărui administrare este preluată de Asociația Parcului Natural Văcărești.

În 2018, printr-o fericită aliniere a astrelor, am început să cunosc rând pe rând, echipa Asociației Parcului Natural Văcăreșți și am constatat că m-am îndrăgostit de ei și de tot ce făceau ei acolo.

Astfel s-a putut întâmplă că de la începutul anului 2019, printr-un parteneriat între Asociația Parcului Natural Văcăreșți și Asociația Pentru Protecția Albinelor și Polenizatorilor Sălbatici, înființată în 2018, să pornim crearea unui mic paradis într-un paradis mai mare, Grădina dintre Bălți, în cadrul căreia îngrijim și o stupină, în scopuri educaționale.

Si așa am ajuns sa-mi vad visul cu ochii. Să ajung la albine, cu barca pe ape, în milocul Bucureștiului. Ce poate fi mai frumos de atât?

În acest proiect am beneficiat de o sponsorizare din partea Kaufland România, primită cu sprijinul programului Creștem Grădinescu organizat de Institutul de Cercetare în Permacultură din România

Pandemia care ne-a lovit la început de an 2020 ne-a împiedicat să continuăm cu evenimentele faine pe care le aveam plănuite, dar de-abia aștept să continuăm să ne vedem acolo.

Acum, mă uit din nou la poza asta, mai scot și câteva imagini din sertarul amintirilor și constat cu mare tristețe starea actuală a parcului, ale cărui ape au secat, rămas fără pază și fără niciun sprijin al autorităților, nu o duce prea bine

Sper să vină vremuri mai bune și pentru parc și pentru albine, păsări și toate celelalte viețuitoare care îl populează.

Dacă vrei să ai un aport ai putea semna și tu petiția de care se face vorbire aici.

Când facebook mi-a trimis azi dimineață amintirea asta, prins cu alte treburi, nu eram foarte sigur că voi scrie ceva, dar tot azi am citit postarea asta a lui Florin și m-am gândit la ea ca la o confirmare că universul lucrează prin oameni.

Sa fie cât mai multe zic. Sa fie rețea!

Marian aici!


19 August 2019

Patrula albinelor

Digi24 ne-a ajutat să arătăm câteva lucruri pe care le facem noi aici la Patrula Albinelor, proiectul prin care Appaps.org – Asociația Pt. Protecția Albinelor și Polenizatorilor Sălbatici dorește să împrietenească și să apropie prin cunoaștere, omul de natură, în special de albine.

Puteți urmări un exemplu cu ce se întâmplă cu albinele salvate de noi, pe finalul acestui episod care încheie documentarul Natura Umana/Vremea Schimbarii, azi 19 august, in cadrul programelor de știri(in jurul orelor 14, 17 si 19)

Îi mulțumim în mod special lui Mihai Dragolea pentru tot efortul și pentru toată pasiunea pe care le-a pus în crearea acestui documentar, care sperăm să ne miște conștiințele în direcția dorită.

Vă rugăm să nu uitați că avem în continuare nevoie de pasionați care să ni se alăture, pentru a duce mai departe proiectul acolo unde ne dorim.21 Februarie 2019

Redescoperirea unei specii pierdute. Wallace’s giant bee

Mai primim din când în când și câte o veste bună. Azi una despre redescoperirea unei specii pierdute: Wallace’s giant bee.

Sub presiunea veștilor tot mai proaste, în privința declinului speciilor de polenizatori, tindem să ne pierdem speranța și să uităm că pe langă toate relele mai sunt și lucruri bune.

Ne-am propus ca noi, aici la APPAPS.ORG să punem accent pe lucrurile constructive, pe ce se poate face și să evităm să mai rostogolim știrile care ne afundă în negativism. Să încercăm să arătăm ce putem face și nu de ce nu putem să facem…

Iată că o veste bună vine azi, odată cu știrea unui eveniment deosebit, dacă ținem cont de trendul general.

O specie de albină uriașă, cea mai mare albină din lume, a fost regăsită după o perioadă de 38 de ani de la ultima sa apariție.

O femelă din specia “Wallace’s giant bee” a fost regăsită pe insulele indoneziene din Moluccasul de Nord.

De patru ori mai mare decât o albină meliferă, despre această specie se credea că a dispărut. Până când entomologul Eli Wyman a apărut în ianuarie cu știrea că a redescoperit-o.

Echipele care au pornit în cautarea albinelor nu au reușit deocamdată să găsească mai mulți indivizi, însă redescoperirea acestei femele este un semn clar că specia a supraviețuit, undeva în pădurile din regiune.

Nu ne rămâne așadar, decât sa-i urăm, bine ai revenit!

Și, aș adăuga eu, într-un ton mai puțin optimist, “Ține-te deocamdata cât mai departe de oameni!”

Citește mai multe aici.
26 Ianuarie 2019

Plantează o floare!

Dacă doriți să ajutați albinele o puteți face într-un mod foarte simplu și plăcut, plantând flori.

Noi vă putem ajuta oferindu-vă câteva semințe, care în afară de faptul ca vă vor bucura privirea și simțurile cu mirosul lor, vă vor aduce și mulțumirile mute ale albinelor.

În luna februarie preluăm cererile voastre de semințe iar la sfârsitul lunii, vi le trimitem pentru a le putea dărui, la rândul vostru, albinelor.

Semințele sunt distribuite gratuit, tot ce trebuie să faci este să trimiți pe adresa asociației, un plic autoadresat.

Noi vom prelua toate cererile și la sfârșitul lunii vă vom returna plicul cu semințele de plante melifere.

19 Decembrie 2018

Salvează bradul de Crăciun!

Dragi prieteni,

Vă invităm să ne fiți alături într-un mic proiect foarte drag nouă – “Salvează bradul de Crăciun” .

Foto credit: stevemccurry.files.wordpress.com

Este vorba despre încercarea noastră de a salva 15 dintre brazii care ne împodobesc casele acum de Crăciun și care apoi ajung să piară. Practic, ne adresăm vouă, celor care de Crăciun ați cumpărat un brad viu, la ghiveci, cu rădăcini și care nu aveți unde să îl plantați ulterior, pentru a-l menține în viață. După sărbători, noi il putem prelua de la voi și îl plantăm în grădina albinelor de LaStupina.ro.

Pentru a vă încuraja în acest demers, ne-am gândit să vă oferim câteva recompense:

  1. Un voucher în valoare de 30 lei prin care vei putea beneficia de produse apicole de LaStupina.ro(miere, polen, propolis, ceara,…)
  2. Vei putea planta bradul împreună cu noi și copilul tău, în primăvară când va fi mutat din ghiveci direct în pământ.
  3. Bradul va purta numele pe care dorești, dacă dorești să ii oferi un nume.  Vei primi periodic imagini cu evoluția bradului tău.
  4. Vei putea face o vizită gratuită la stupina noastră, în fiecare an, împreună cu copilul tău pentru a vedea cum crește bradul tău și a vă bucura împreună de decizia pe care ați luat-o acum.

Dacă încă nu ai cumpărat un pom de Crăciun și prin proiectul nostru v-am putea convinge să cumpărați și să păstrati unul viu, am fi și mai fericiti.ărbătoarea de Crăciun este de

29 Noiembrie 2018

Suntem online!

Suntem online de acum și putem spera într-o comunicare mai ușoară. Pentru început, în această primă postare de pe blogul nostru, vă prezentăm un mic filmulet cu un mare îndemn.

Vă invităm să ne fiți aproape pentru că albinele noastre au nevoie de ajutorul fiecăruia dintre noi. Așa cum și noi avem nevoie de ele.

17 Octombrie 2018

Lucrăm la site!

Lucram la siteul nostru web. O facem incet pentru ca ne pricepem mai mult la albine decat la it, asa ca te rog sa ne mai creditezi cu ceva vreme, pana cand totul va arata relativ rezonabil.

Ați zâmbit astăzi? Nu-i nimic dacă încă n-ați făcut-o. Vine #ÎnțelepciuneaAlbinei și pune un zâmbet pe fețele noastre. 😄#albine #înțelepciuneaalbinei #apicultura #ocrotestealbinele #AjutamAlbineleUrbane ... See MoreSee Less
View on Facebook
Albinele au nevoie de noi și de dragostea noastră! 🐝 Așa că haideți să ne împrietenim cu ele weekendul din 1, 2 și luni 3 octombrie, la atelierele de apicultură dedicate publicului bucureștean! Înscrierile se fac aici:📣 Sâmbătă 1 octombrie - ora 11h00, locație Throwback Coffee & Stories, Strada Doctor Petre Herescu 26 (ne sunt alături Incotroceni )www.facebook.com/events/800384457871752/Înscrieri: forms.gle/24DKZmDoTMFjqdbt9 📣 Sâmbătă 1 octombrie- ora 16h00, locație Parcul Sticlăriei, Strada Ion Șahighian 4 (ne este alături @Primaria Sectorului 2 Bucuresti) www.facebook.com/events/519566296641955/Înscrieri: forms.gle/7WqkZzMyMn3Utfrj9📣 Duminică 2 octombrieLocație Livada Mărțișor, Strada Mărțișor 26- ora 11h00www.facebook.com/events/925854828804980/Înscrieri: forms.gle/F2yQz9D4NLg7CCQW7(susținem evenimentul împreună cu Livada Comunitară Mărțișor)📣 Luni 3 octombrie- ora 16h30Locație Biblioteca Emil Gârleanu București, Bulevardul Octavian Goga 6www.facebook.com/events/5679273702117788/ Înscrieri: forms.gle/iZ5ySM3qZvE3J7CTA (ne este alături Filiala Emil Gârleanu - Biblioteca Metropolitană București)🍁 Pentru calendarul complet al atelierelor "Albinele și polenizatorii sălbatici in București, suport al biodiversității" detalii mai jos:appaps.org/proiecte-pmb/#ocrotimalbinele #albine #apicultura #AjutamAlbineleUrbane #albineurbane ... See MoreSee Less
View on Facebook
Așa-i că-i uimitor? Da, și noi am fost surprinși când am aflat că albinele NU sunt folosite numai pentru miere. Ele sunt mai mult de atât. Și le mulțumim pentru asta. 🐝#albine #factsaboutbees #ocrotimalbinele #AjutamAlbineleUrbane ... See MoreSee Less
View on Facebook
Vești bune! 🥁 Drum roll 🥁Un nou atelier de apicultură este pus la dospit. Așadar, pe 1 și 2 octombrie, vă așteptăm să aflăm cum ne putem împrieteni cu albinele, care este rolul lor în mediul înconjurător și de ce sunt atât de importante pentru noi. Vă promitem o super experiență! 🐝Înscrierile se fac în linkul de aici: appaps.org/ sau 🐝 1 Octombrie Atelier apicol la Bazar de Cotroceni #10 www.facebook.com/events/800384457871752/Înscrieri: forms.gle/24DKZmDoTMFjqdbt9🐝 2 OctombrieAtelier apicol în Livada Comunitară Mărțișor #11 www.facebook.com/events/925854828804980/Înscrieri: forms.gle/F2yQz9D4NLg7CCQW7#albine #ocrotimalbinele #apicultura #AjutamAlbineleUrbane ... See MoreSee Less
View on Facebook
Ne place comunitatea pe care am format-o de-a lungul atelierelor noastre, așa că vrem să continuăm să ne vedem, cât vremea încă ține cu noi! 😃Așadar, pe 24 și 25 septembrie, vă așteptăm la o nouă serie de ateliere de apicultură dedicate publicului bucureștean. Înscrierile se fac în linkurile de mai jos. 📣 Sâmbătă 24 septembrie- ora 13h00, locație Parcul Bazilescu la Foișor (ne sunt alături Inițiativa Civică Bucureștii Noi )forms.gle/52fuRhX228yzE9gt6📣 Duminică 25 septembrie- ora 11h00, locație Seneca AntiCafe (împreună cu care susținem evenimentul):forms.gle/WZs85e7in22vGWjw7Pentru calendarul complet al atelierelor din cadrul proiectului "Albinele și polenizatorii sălbatici in București, suport al biodiversității" detalii mai jos:appaps.org/#albine #ocrotimalbinele #apicultura #AjutamAlbineleUrbane ... See MoreSee Less
View on Facebook
Lumea ar fi complet diferită fără albine. Nu am avea fructe și legume, haine pe care să le purtăm și un mediu propice pentru sănătatea noastră. Prin atelierele de apicultură pe care le ținem încercăm să aducem o contribuție mediului înconjurător. Dar ele nu ar fi posibile fără implicarea acestei comunități. Mulțumim că sunteți alături de noi! În videoul de mai jos puteți descoperi câteva lucruri despre albinele de pretutindeni și cum acest fenoment este extrem de important atât în România, cât și în afara țării.#albine #ocrotimalbinele #AlbineUrbane #ApiculturaUrbanawww.youtube.com/watch?v=0RFvMSwh-_0 ... See MoreSee Less
View on Facebook
Cum a fost weekendul #2 Zâmbete, conexiune și multe “aha-uri” auzite la descoperirea noutăților despre albine. Cam despre asta ne-a fost weekendul. 🐝 Ne bucurăm că am putut da mai departe informații despre micile zburătoare și am adus publicul bucureștean mai aproape de ele. Iar cum rezervările au fost epuizate în câteva ore, am reușit să mai adăugăm un atelier ca să vă primim pe toți. 📣 Vă așteptăm și în weekend-ul următor, pe 24 și 25 septembrie, să fiți alături de noi la o nouă serie de ateliere de apicultură! Multumim Asociatia Copii pentru Viitor, Nod Makerspace & Grupul de Initiativa Civica Apusului care ne-ati fost aproape. Înscrierile si calendarul evenimentelor le găsiți în linkul de aici: appaps.org/#albine #ocrotimalbinele #atelieredeapicultura #apicultura ... See MoreSee Less
View on Facebook
#ÎnțelepciuneaAlbinei🍯 Vorba bună e miere pentru suflet. S-o folosim mai des. Nu știm cui i-am putea înveseli ziua. Ne vedem azi pentru primul atelier de apicultură din weekend - cu cine ne auzim de la ora 11h ? #AjutamAlbineleUrbane #albine #atelieredeapicultura ... See MoreSee Less
View on Facebook
💛 Toate locurile de la atelierele din weekend au fost date in doar cateva ore! 💛Dar cum sunteti inca multi sa doriti sa va intalniti cu albinele, am dat din aripi si mai punem de un atelier duminica 18 septembrie la ora 14h la Nod Makerspace care gazduieste evenimentul #DambovitzaDelivery.🐝 Atelierul de apicultura este atat pentru adulti cat si pentru copii, va asteptam cu drag sa va inscrieti in linkul de mai jos:forms.gle/mT1sAXs6HVdzv8uh6#AjutamAlbineleUrbane#ocrotimalbinele #albine #atelieredeapicultura ... See MoreSee Less
View on Facebook

Comments are closed.