Povestea din spatele nostru

By Marian Stoica


4 Noiembrie 2020

Parcul Natural Vacaresti

Acum 7 ani aveam în fața ochilor această priveliște:

Știam din bănuite și din auzite, că dincolo de digul pe lângă care treceam, de cele mai multe ori în drum spre mare, era un fost baraj pe care și-l dorisera cei aflați la putere înainte de 89.

Până la poză asta îmi închipuiam acolo o mare groapă de gunoi și îmi părea că digul ăla de beton ascunde o mare hidoșenie.

Până când am ajuns la Primul congres, pentru mine, al Societății Române de Apiterapie, care se desfășura în sălile de conferință ale Rin Grand Hotel de la fereastră căruia am și făcut poză asta.

Țin minte că mă uitam la priveliștea asta și regretam că nu am intrat până acum dincolo de dig, și mi-am promis că voi face o vizită în cel mai scurt timp.

– Maamaa…! ce tare arată, parcă e delta!

Pescarul din mine, convertit recent la apicultura visa pur și simplu în față ferestrei, ghicind minunățiile din spețele digului.

N-a fost să fie să mă țin curând de promisiune.

Dar uneori universul, fără să știi, te ajută să-ți îndeplinești visele.

Prin HG nr. 349/2016, în luna mai a anului 2016 se înființează Parcul Natural Văcăreșți a cărui administrare este preluată de Asociația Parcului Natural Văcărești.

În 2018, printr-o fericită aliniere a astrelor, am început să cunosc rând pe rând, echipa Asociației Parcului Natural Văcăreșți și am constatat că m-am îndrăgostit de ei și de tot ce făceau ei acolo.

Astfel s-a putut întâmplă că de la începutul anului 2019, printr-un parteneriat între Asociația Parcului Natural Văcăreșți și Asociația Pentru Protecția Albinelor și Polenizatorilor Sălbatici, înființată în 2018, să pornim crearea unui mic paradis într-un paradis mai mare, Grădina dintre Bălți, în cadrul căreia îngrijim și o stupină, în scopuri educaționale.

Si așa am ajuns sa-mi vad visul cu ochii. Să ajung la albine, cu barca pe ape, în milocul Bucureștiului. Ce poate fi mai frumos de atât?

În acest proiect am beneficiat de o sponsorizare din partea Kaufland România, primită cu sprijinul programului Creștem Grădinescu organizat de Institutul de Cercetare în Permacultură din România

Pandemia care ne-a lovit la început de an 2020 ne-a împiedicat să continuăm cu evenimentele faine pe care le aveam plănuite, dar de-abia aștept să continuăm să ne vedem acolo.

Acum, mă uit din nou la poza asta, mai scot și câteva imagini din sertarul amintirilor și constat cu mare tristețe starea actuală a parcului, ale cărui ape au secat, rămas fără pază și fără niciun sprijin al autorităților, nu o duce prea bine

Sper să vină vremuri mai bune și pentru parc și pentru albine, păsări și toate celelalte viețuitoare care îl populează.

Dacă vrei să ai un aport ai putea semna și tu petiția de care se face vorbire aici.

Când facebook mi-a trimis azi dimineață amintirea asta, prins cu alte treburi, nu eram foarte sigur că voi scrie ceva, dar tot azi am citit postarea asta a lui Florin și m-am gândit la ea ca la o confirmare că universul lucrează prin oameni.

Sa fie cât mai multe zic. Sa fie rețea!

Marian aici!


19 August 2019

Patrula albinelor

Digi24 ne-a ajutat să arătăm câteva lucruri pe care le facem noi aici la Patrula Albinelor, proiectul prin care Appaps.org – Asociația Pt. Protecția Albinelor și Polenizatorilor Sălbatici dorește să împrietenească și să apropie prin cunoaștere, omul de natură, în special de albine.

Puteți urmări un exemplu cu ce se întâmplă cu albinele salvate de noi, pe finalul acestui episod care încheie documentarul Natura Umana/Vremea Schimbarii, azi 19 august, in cadrul programelor de știri(in jurul orelor 14, 17 si 19)

Îi mulțumim în mod special lui Mihai Dragolea pentru tot efortul și pentru toată pasiunea pe care le-a pus în crearea acestui documentar, care sperăm să ne miște conștiințele în direcția dorită.

Vă rugăm să nu uitați că avem în continuare nevoie de pasionați care să ni se alăture, pentru a duce mai departe proiectul acolo unde ne dorim.21 Februarie 2019

Redescoperirea unei specii pierdute. Wallace’s giant bee

Mai primim din când în când și câte o veste bună. Azi una despre redescoperirea unei specii pierdute: Wallace’s giant bee.

Sub presiunea veștilor tot mai proaste, în privința declinului speciilor de polenizatori, tindem să ne pierdem speranța și să uităm că pe langă toate relele mai sunt și lucruri bune.

Ne-am propus ca noi, aici la APPAPS.ORG să punem accent pe lucrurile constructive, pe ce se poate face și să evităm să mai rostogolim știrile care ne afundă în negativism. Să încercăm să arătăm ce putem face și nu de ce nu putem să facem…

Iată că o veste bună vine azi, odată cu știrea unui eveniment deosebit, dacă ținem cont de trendul general.

O specie de albină uriașă, cea mai mare albină din lume, a fost regăsită după o perioadă de 38 de ani de la ultima sa apariție.

O femelă din specia “Wallace’s giant bee” a fost regăsită pe insulele indoneziene din Moluccasul de Nord.

De patru ori mai mare decât o albină meliferă, despre această specie se credea că a dispărut. Până când entomologul Eli Wyman a apărut în ianuarie cu știrea că a redescoperit-o.

Echipele care au pornit în cautarea albinelor nu au reușit deocamdată să găsească mai mulți indivizi, însă redescoperirea acestei femele este un semn clar că specia a supraviețuit, undeva în pădurile din regiune.

Nu ne rămâne așadar, decât sa-i urăm, bine ai revenit!

Și, aș adăuga eu, într-un ton mai puțin optimist, “Ține-te deocamdata cât mai departe de oameni!”

Citește mai multe aici.
26 Ianuarie 2019

Plantează o floare!

Dacă doriți să ajutați albinele o puteți face într-un mod foarte simplu și plăcut, plantând flori.

Noi vă putem ajuta oferindu-vă câteva semințe, care în afară de faptul ca vă vor bucura privirea și simțurile cu mirosul lor, vă vor aduce și mulțumirile mute ale albinelor.

În luna februarie preluăm cererile voastre de semințe iar la sfârsitul lunii, vi le trimitem pentru a le putea dărui, la rândul vostru, albinelor.

Semințele sunt distribuite gratuit, tot ce trebuie să faci este să trimiți pe adresa asociației, un plic autoadresat.

Noi vom prelua toate cererile și la sfârșitul lunii vă vom returna plicul cu semințele de plante melifere.

19 Decembrie 2018

Salvează bradul de Crăciun!

Dragi prieteni,

Vă invităm să ne fiți alături într-un mic proiect foarte drag nouă – “Salvează bradul de Crăciun” .

Foto credit: stevemccurry.files.wordpress.com

Este vorba despre încercarea noastră de a salva 15 dintre brazii care ne împodobesc casele acum de Crăciun și care apoi ajung să piară. Practic, ne adresăm vouă, celor care de Crăciun ați cumpărat un brad viu, la ghiveci, cu rădăcini și care nu aveți unde să îl plantați ulterior, pentru a-l menține în viață. După sărbători, noi il putem prelua de la voi și îl plantăm în grădina albinelor de LaStupina.ro.

Pentru a vă încuraja în acest demers, ne-am gândit să vă oferim câteva recompense:

  1. Un voucher în valoare de 30 lei prin care vei putea beneficia de produse apicole de LaStupina.ro(miere, polen, propolis, ceara,…)
  2. Vei putea planta bradul împreună cu noi și copilul tău, în primăvară când va fi mutat din ghiveci direct în pământ.
  3. Bradul va purta numele pe care dorești, dacă dorești să ii oferi un nume.  Vei primi periodic imagini cu evoluția bradului tău.
  4. Vei putea face o vizită gratuită la stupina noastră, în fiecare an, împreună cu copilul tău pentru a vedea cum crește bradul tău și a vă bucura împreună de decizia pe care ați luat-o acum.

Dacă încă nu ai cumpărat un pom de Crăciun și prin proiectul nostru v-am putea convinge să cumpărați și să păstrati unul viu, am fi și mai fericiti.ărbătoarea de Crăciun este de

29 Noiembrie 2018

Suntem online!

Suntem online de acum și putem spera într-o comunicare mai ușoară. Pentru început, în această primă postare de pe blogul nostru, vă prezentăm un mic filmulet cu un mare îndemn.

Vă invităm să ne fiți aproape pentru că albinele noastre au nevoie de ajutorul fiecăruia dintre noi. Așa cum și noi avem nevoie de ele.

17 Octombrie 2018

Lucrăm la site!

Lucram la siteul nostru web. O facem incet pentru ca ne pricepem mai mult la albine decat la it, asa ca te rog sa ne mai creditezi cu ceva vreme, pana cand totul va arata relativ rezonabil.

𝑶𝒓𝒊𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒆 𝒍𝒐𝒄 𝒅𝒆 𝒎𝒂𝒊 𝒓𝒂̆𝒖, 𝒐𝒓𝒊𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒆 𝒍𝒐𝒄 𝒅𝒆 𝒎𝒂𝒊 𝒃𝒊𝒏𝒆!Azi mi se oferă prilejul să-mi reamintesc de această expresie.𝐄 𝐨𝐫𝐢𝐜𝐚̂𝐧𝐝 𝐥𝐨𝐜 𝐝𝐞 𝐦𝐚𝐢 𝐫𝐚̆𝐮!Anul trecut fix pe vremea asta îmi făceam griji și un car de nervi, că pentru a vizita albinele trebuia să semnez niște documente... și îmi exprimam dorința să scăpăm cât mai repede de situația respectivă, pentru a ne putea revedea.Acum, fix la un an distanța, sunt închis în casă de caratina de după trecerea prin Covid.𝐃𝐚𝐫 𝐞 𝐨𝐫𝐢𝐜𝐚̂𝐧𝐝 𝐥𝐨𝐜 𝐬̦𝐢 𝐝𝐞 𝐦𝐚𝐢 𝐛𝐢𝐧𝐞!Da, am trecut cu bine peste boala asta perfidă și eu și familia mea și sunt recunoscător că am avut șansa asta, pe care din păcate nu toți au primit-o𝐑𝐚𝐛𝐝!Mai am câteva zile dintr-o perioadă, lungă de câteva săptămâni, izolare plus carantină și de-abia aștept să vizitez din nou albinele 🐝🐝🐝Vremea asta capricioasă sper și cred că le-a mai ținut puțin pe loc, fața de anul trecut.Nu au intrat foarte bine în iarna, cu rezerve de hrană minime, după o toamnă extrem de secetoasă. Am emoții cu rezervele de hrană pe care le-am pus la ultima vizită, sper să se fi descurcat cu ele...𝐑𝐚𝐛𝐝!Dar totuși am nevoie sa îmi țineți pumnii. 🐝🏢🏭Și mie și albinelor urbane din sălbăticia asta fantastică a Bucureștiului, pe care de-abia aștept să o iau la picior...𝐑𝐚𝐛𝐝!Hm... și să trag aer curat în piept. ...
View on Facebook
PROMOVAREA ARIILOR NATURALE ROMÂNEȘTI ...
View on Facebook
Este despre altceva decât despre albine, dar nu putem să nu ne gândim că aceste păsări sunt pentru pescari, cam ceea ce sunt prigoriile pentru apicultori...Și să ne întrebăm...Cât distruge cormoranul și cât distruge omul/pescar?Cât distruge prigoria și cât distruge omul/apicultor?𝐂𝐚̂𝐭 𝐝𝐢𝐧 𝐧𝐚𝐭𝐮𝐫𝐚̆ 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐦 𝐚𝐯𝐞𝐚 𝐩𝐫𝐞𝐭𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐚 𝐬𝐚̆ 𝐬𝐭𝐚̆𝐩𝐚̂𝐧𝐢𝐦?Știm că pare absurdă postarea pe pagina noastră, dar e pentru oamenii care gândesc mai în profunzime... și pentru a ajunge la ei, riscăm să primim și o porție de hate...În continuare iubim albinele! 🙂❤️🐝💐Cormoranii în ,,ținuta nupțială” îmbracă un penaj lucios, cu irizații speciale, le apar pete albe, rotunde în zona pulpelor, iar la păsările mai vârstnice zona capului și a gâtului sunt stropite cu alb, dovadă că lor nu le e jenă de ,,căruntețe” (nu se vopsesc și nici nu se epilează). Și când te gândești că acestea sunt păsările cele mai dușmănite de pescarii din Deltă ( și nu numai). Fotografii făcute pe ger într-o zi cu ,,soare cu dinți” (19 feb. 2021). Celor înverșunați le reamintesc doar că aceste păsări au pescuit în Deltă cu mult timp înaintea oamenilor. De aceea să nu mai privim problema doar prin ,,aburii potențialelor ciorbe de pește” de care cred unii că păsările ne privează....Cormorani mari 𝑃ℎ𝑎𝑙𝑎𝑐𝑟𝑜𝑐𝑜𝑟𝑎𝑥 𝑐𝑎𝑟𝑏𝑜Textul și fotografia superbă îi aparțin lui Eugen Petrescu, 𝐃𝐨𝐦𝐧𝐮𝐥 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐨𝐫 pentru noi. Aflați de ce de aici: www.sor.ro/domnului-profesor-cu-dragoste/#educatie_pentru_natura ...
View on Facebook
Invatam din ce in ce mai multe lucruri despre ele.Dar cand vom invata de la ele vom fi si mai castigati...🐝❤️💐 ...
View on Facebook
Vesti bune pentru Parcul Natural Vacaresti! 😀 ...
View on Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *