Povestea din spatele nostru

By Marian Stoica


4 Noiembrie 2020

Parcul Natural Vacaresti

Acum 7 ani aveam în fața ochilor această priveliște:

Știam din bănuite și din auzite, că dincolo de digul pe lângă care treceam, de cele mai multe ori în drum spre mare, era un fost baraj pe care și-l dorisera cei aflați la putere înainte de 89.

Până la poză asta îmi închipuiam acolo o mare groapă de gunoi și îmi părea că digul ăla de beton ascunde o mare hidoșenie.

Până când am ajuns la Primul congres, pentru mine, al Societății Române de Apiterapie, care se desfășura în sălile de conferință ale Rin Grand Hotel de la fereastră căruia am și făcut poză asta.

Țin minte că mă uitam la priveliștea asta și regretam că nu am intrat până acum dincolo de dig, și mi-am promis că voi face o vizită în cel mai scurt timp.

– Maamaa…! ce tare arată, parcă e delta!

Pescarul din mine, convertit recent la apicultura visa pur și simplu în față ferestrei, ghicind minunățiile din spețele digului.

N-a fost să fie să mă țin curând de promisiune.

Dar uneori universul, fără să știi, te ajută să-ți îndeplinești visele.

Prin HG nr. 349/2016, în luna mai a anului 2016 se înființează Parcul Natural Văcăreșți a cărui administrare este preluată de Asociația Parcului Natural Văcărești.

În 2018, printr-o fericită aliniere a astrelor, am început să cunosc rând pe rând, echipa Asociației Parcului Natural Văcăreșți și am constatat că m-am îndrăgostit de ei și de tot ce făceau ei acolo.

Astfel s-a putut întâmplă că de la începutul anului 2019, printr-un parteneriat între Asociația Parcului Natural Văcăreșți și Asociația Pentru Protecția Albinelor și Polenizatorilor Sălbatici, înființată în 2018, să pornim crearea unui mic paradis într-un paradis mai mare, Grădina dintre Bălți, în cadrul căreia îngrijim și o stupină, în scopuri educaționale.

Si așa am ajuns sa-mi vad visul cu ochii. Să ajung la albine, cu barca pe ape, în milocul Bucureștiului. Ce poate fi mai frumos de atât?

În acest proiect am beneficiat de o sponsorizare din partea Kaufland România, primită cu sprijinul programului Creștem Grădinescu organizat de Institutul de Cercetare în Permacultură din România

Pandemia care ne-a lovit la început de an 2020 ne-a împiedicat să continuăm cu evenimentele faine pe care le aveam plănuite, dar de-abia aștept să continuăm să ne vedem acolo.

Acum, mă uit din nou la poza asta, mai scot și câteva imagini din sertarul amintirilor și constat cu mare tristețe starea actuală a parcului, ale cărui ape au secat, rămas fără pază și fără niciun sprijin al autorităților, nu o duce prea bine

Sper să vină vremuri mai bune și pentru parc și pentru albine, păsări și toate celelalte viețuitoare care îl populează.

Dacă vrei să ai un aport ai putea semna și tu petiția de care se face vorbire aici.

Când facebook mi-a trimis azi dimineață amintirea asta, prins cu alte treburi, nu eram foarte sigur că voi scrie ceva, dar tot azi am citit postarea asta a lui Florin și m-am gândit la ea ca la o confirmare că universul lucrează prin oameni.

Sa fie cât mai multe zic. Sa fie rețea!

Marian aici!


19 August 2019

Patrula albinelor

Digi24 ne-a ajutat să arătăm câteva lucruri pe care le facem noi aici la Patrula Albinelor, proiectul prin care Appaps.org – Asociația Pt. Protecția Albinelor și Polenizatorilor Sălbatici dorește să împrietenească și să apropie prin cunoaștere, omul de natură, în special de albine.

Puteți urmări un exemplu cu ce se întâmplă cu albinele salvate de noi, pe finalul acestui episod care încheie documentarul Natura Umana/Vremea Schimbarii, azi 19 august, in cadrul programelor de știri(in jurul orelor 14, 17 si 19)

Îi mulțumim în mod special lui Mihai Dragolea pentru tot efortul și pentru toată pasiunea pe care le-a pus în crearea acestui documentar, care sperăm să ne miște conștiințele în direcția dorită.

Vă rugăm să nu uitați că avem în continuare nevoie de pasionați care să ni se alăture, pentru a duce mai departe proiectul acolo unde ne dorim.21 Februarie 2019

Redescoperirea unei specii pierdute. Wallace’s giant bee

Mai primim din când în când și câte o veste bună. Azi una despre redescoperirea unei specii pierdute: Wallace’s giant bee.

Sub presiunea veștilor tot mai proaste, în privința declinului speciilor de polenizatori, tindem să ne pierdem speranța și să uităm că pe langă toate relele mai sunt și lucruri bune.

Ne-am propus ca noi, aici la APPAPS.ORG să punem accent pe lucrurile constructive, pe ce se poate face și să evităm să mai rostogolim știrile care ne afundă în negativism. Să încercăm să arătăm ce putem face și nu de ce nu putem să facem…

Iată că o veste bună vine azi, odată cu știrea unui eveniment deosebit, dacă ținem cont de trendul general.

O specie de albină uriașă, cea mai mare albină din lume, a fost regăsită după o perioadă de 38 de ani de la ultima sa apariție.

O femelă din specia “Wallace’s giant bee” a fost regăsită pe insulele indoneziene din Moluccasul de Nord.

De patru ori mai mare decât o albină meliferă, despre această specie se credea că a dispărut. Până când entomologul Eli Wyman a apărut în ianuarie cu știrea că a redescoperit-o.

Echipele care au pornit în cautarea albinelor nu au reușit deocamdată să găsească mai mulți indivizi, însă redescoperirea acestei femele este un semn clar că specia a supraviețuit, undeva în pădurile din regiune.

Nu ne rămâne așadar, decât sa-i urăm, bine ai revenit!

Și, aș adăuga eu, într-un ton mai puțin optimist, “Ține-te deocamdata cât mai departe de oameni!”

Citește mai multe aici.
26 Ianuarie 2019

Plantează o floare!

Dacă doriți să ajutați albinele o puteți face într-un mod foarte simplu și plăcut, plantând flori.

Noi vă putem ajuta oferindu-vă câteva semințe, care în afară de faptul ca vă vor bucura privirea și simțurile cu mirosul lor, vă vor aduce și mulțumirile mute ale albinelor.

În luna februarie preluăm cererile voastre de semințe iar la sfârsitul lunii, vi le trimitem pentru a le putea dărui, la rândul vostru, albinelor.

Semințele sunt distribuite gratuit, tot ce trebuie să faci este să trimiți pe adresa asociației, un plic autoadresat.

Noi vom prelua toate cererile și la sfârșitul lunii vă vom returna plicul cu semințele de plante melifere.

19 Decembrie 2018

Salvează bradul de Crăciun!

Dragi prieteni,

Vă invităm să ne fiți alături într-un mic proiect foarte drag nouă – “Salvează bradul de Crăciun” .

Foto credit: stevemccurry.files.wordpress.com

Este vorba despre încercarea noastră de a salva 15 dintre brazii care ne împodobesc casele acum de Crăciun și care apoi ajung să piară. Practic, ne adresăm vouă, celor care de Crăciun ați cumpărat un brad viu, la ghiveci, cu rădăcini și care nu aveți unde să îl plantați ulterior, pentru a-l menține în viață. După sărbători, noi il putem prelua de la voi și îl plantăm în grădina albinelor de LaStupina.ro.

Pentru a vă încuraja în acest demers, ne-am gândit să vă oferim câteva recompense:

  1. Un voucher în valoare de 30 lei prin care vei putea beneficia de produse apicole de LaStupina.ro(miere, polen, propolis, ceara,…)
  2. Vei putea planta bradul împreună cu noi și copilul tău, în primăvară când va fi mutat din ghiveci direct în pământ.
  3. Bradul va purta numele pe care dorești, dacă dorești să ii oferi un nume.  Vei primi periodic imagini cu evoluția bradului tău.
  4. Vei putea face o vizită gratuită la stupina noastră, în fiecare an, împreună cu copilul tău pentru a vedea cum crește bradul tău și a vă bucura împreună de decizia pe care ați luat-o acum.

Dacă încă nu ai cumpărat un pom de Crăciun și prin proiectul nostru v-am putea convinge să cumpărați și să păstrati unul viu, am fi și mai fericiti.ărbătoarea de Crăciun este de

29 Noiembrie 2018

Suntem online!

Suntem online de acum și putem spera într-o comunicare mai ușoară. Pentru început, în această primă postare de pe blogul nostru, vă prezentăm un mic filmulet cu un mare îndemn.

Vă invităm să ne fiți aproape pentru că albinele noastre au nevoie de ajutorul fiecăruia dintre noi. Așa cum și noi avem nevoie de ele.

17 Octombrie 2018

Lucrăm la site!

Lucram la siteul nostru web. O facem incet pentru ca ne pricepem mai mult la albine decat la it, asa ca te rog sa ne mai creditezi cu ceva vreme, pana cand totul va arata relativ rezonabil.

21 hours ago

Appaps.org - Asociația Pt. Protecția Albinelor și Polenizatorilor Sălbatici
🌱🐝🌷Azi, am fost alaturi de prietenii de la Grupul de Iniţiativă Civică Cişmigiu care gestioneaza proiectul Gradina cu Oameni unde am participat la un atelier organizat cu ocazia Romanian Design Week (RDW)Pentru noi e o incercare de a atrage atentia asupra situatiei polenizatorilor, agresati in mod continuu, intr-un oras pe care incercam sa il facem cat mai prietenos cu mediul.Suntem constienti ca nu e deloc o lupta usoara.Uneori obosim sa ne zbatem.Dar, pe de alta parte fiecare copil, fiecare adult pe care reusim sa il facem sa iubeasca albinele, pentru noi e o victorie uriasa... ... See MoreSee Less
View on Facebook
𝐀𝐳𝐢 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐳𝐢𝐮𝐚 𝐞𝐢!Ziua celei care mi-a caștigat inima, cea în slujba căreia m-am pus de peste 12 ani, de cand am întâlnit-o cu totul întâmplător.Cea care mi-a câstigat inima pentru prima dată, o iubește la fel de mult, iar dacă nu ar fi fost așa, probabil că aș fi fost nevoit să traiesc intense crize de gelozie…Știu că nu mulți înteleg cum e să iubești cu adevărat o insectă, sau mai degrabă nu i-am intalnit eu incă pe toți...Știu însă că sunt mii de oameni mai mici sau mai mari, care au înțeles asta cunoscându-mă și care la rândul lor au prins drag de ea.🐝🐝 🐝𝐋𝐨𝐫 𝐥𝐞 𝐝𝐞𝐝𝐢𝐜, 𝐚𝐜𝐞𝐚𝐬𝐭𝐚 𝐳𝐢! ❤️𝐎𝐦𝐮𝐥𝐞𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐬̦𝐢 𝐨𝐚𝐦𝐞𝐧𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐢̂𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞𝐠 𝐜𝐚̆ 𝐚𝐥𝐛𝐢𝐧𝐚 𝐚𝐫𝐞 𝐧𝐞𝐯𝐨𝐢𝐞 𝐝𝐞 𝐢𝐮𝐛𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐧𝐨𝐚𝐬𝐭𝐫𝐚̆, 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚 𝐧𝐞 𝐚𝐣𝐮𝐭𝐚 𝐬𝐚̆ 𝐭𝐫𝐚̆𝐢𝐦 𝐢̂𝐧 𝐚𝐜𝐞𝐚𝐬𝐭𝐚̆ 𝐥𝐮𝐦𝐞!Și am credința că într-o bună zi vom fi suficient de mulți! La mulți ani, albină dragă! ❤️🐝 ... See MoreSee Less
View on Facebook
Suntem stupefiați de-a dreptul!Modul de tratament primit din partea politicienilor nou înscăunați, în fruntea guvernului, ne lasă fără replică.Autorizațiile pentru utilizarea neonicotinoidelor, se pare că au fost deja emise cu data 𝟏𝟕 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 - la o zi dupa intalnirea cu 3 pseudoreprezentanti ai apicultorilor, din 𝟏𝟔 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞.În timp ce lumea apicolă, internă și internațională, se zbate și se dă peste cap pentru a stopa această otravire, cei implicați tac "ca mâța-n pâpușoi"Tratat cu neonicotinoide, firește!A... desigur, mimează cu excelență o consultare și o văicăreală publică, care acum par de tot râsul.bit.ly/3n1UT3Obit.ly/3t4R15Ybit.ly/3t4Xdeg ... See MoreSee Less
View on Facebook
Vă dorim un 2022 mai fericit și mai lipsit de vești proaste venite dinspre autoritățile care, cel puțin în terorie, ar trebui să se preocupe mai degrabă de viață decât de profituri directe!Avem convingerea că ultimii doi ani ne-au învățat cât de importanta este natura pentru omenire, și cât de importante sunt albinele pentru natură.De aceea suntem optimiști și speram într-un 2022 cu natură curată! ... See MoreSee Less
View on Facebook
Scrisoare deschisă,Adresată domnului Adrian-Ionuț Chesnoiu, Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu privire la intenția de autorizare a neonicotinoidelor pe teritoriul României,Stimate Domnule Ministru,În cadrul întâlnirii din 13 decembrie 2021 - Agricultură și Pescuit, desfășurată la Bruxelles, ați afirmat că luați în calcul solicitarea unei autorizații de urgență pentru utilizarea pesticidelor din clasaneonicodinoidelor, la cultura de floarea soarelui, pe teritoriul României.Această intenție contravine țintelor asumate de România prin Strategia Europeană de Biodiversitate, de reducere cu 50% a utilizării pesticidelor și a riscurilor pe care utilizarea acestora leprezintă, până în 2030.De asemenea, la întâlnirea din 16 decembrie 2021, la care au participat și câțiva reprezentanți ai unor asociații ale apicultorilor, s-a afirmat necesitatea unor noi studii de evaluare și atestare a nocivității acestor pesticide asupra albinelor. Aceste studii există la nivelul UE. În baza acestora, CE a decis interzicerea utilizării pesticidelor neonicotinoide.Asociația Pentru Protecția Albinelor și Polenizatorilor Sălbatici își exprimă totala surprindere și profunda îngrijorare față de intenția declarată de solicitare de derogări de la deciziile Uniunii Europene de interzicere a pesticidelor neonicotinoide.Timp de doi ani am fost conectați și consecvenți cu valorile europene și am renunțat la utilizarea neonicotinoidelor pentru culturile de rapița și floarea soarelui. În tot acest timp, producțiile nu au înregistrat scăderi semnificative. Prin urmare, suntem îndreptățiți să luam în considerare interzicerea acestora și la cultura porumbului.Prin revenirea la vechile practici de solicitare a derogărilor, Guvernul României ar dovedi că nu poate respecta deciziile la nivel european, care sunt din ce in ce mai atente la problemele de mediu și laconservarea biodiversității.Nu numai albinele melifere, ci și toți polenizatorii sălbatici sunt sub aceeași agresiune.Este vorba despre tot ce înseamnă viața pe pământ. Este vorba de calitatea vieții noastre și a copiilor noștri, afectați fără doar și poate de o alimentație dintr-o sursă infestată – agricultura românească. Nu mai este vorba doar despre câștiguri financiare, diminuate sau nu, de folosirea neonicotinoidelor.Într-un cuvânt nu este vorba doar despre bani.An după an, asistăm la practica solicitării derogărilor pentru utilizarea pesticidelor neonicotinoide și simplificăm această problemă prin a duce totul la nivelul luptei dintre agricultorii de mare suprafață și apicultori.Dar nu mai este vorba de doar atâta lucru. Familiile de albine sunt agresate și dispar într-un ritm alarmant. Dar albina meliferă beneficiază de ajutorul apicultorilor. Dacă aceștia pierd 10 familii dealbine, prin tehnologiile specifice înmulțesc artificial familiile până la același nivel sau chiar superior.Numărul de familii de albine în România crește de la an la an.Ne putem minți astfel că nu avem o problemă.Soluția pe care noi o vedem este un dialog deschis între grupurile de agricultori, reprezentanți ai politicienilor și grupurile de apicultori dar și ai altor comunități și organizații.Pentru că din nou, susținem că nu mai este vorba doar despre agricultură și despre albine.Lumea apicolă este cu adevărat revoltată de punerea în scenă a unor întâlniri de formă între reprezentanții ministerului, ai agricultorilor și ai celor care susțin, fără nicio bază reală, că reprezintă majoritatea apicultorilor.Considerăm că trebuie să ducem discuția mult peste interesele de afaceri, către tot ce înseamnă viața pe pământ.De aceea această scrisoare deschisă se dorește a fi un apel la consultări reale și transparente.În mod direct, vă solicităm să renunțați la cererea de derogare, începând cu 2022, atât pentru cultura de floarea soarelui, cât și pentru porumb.De asemenea, vă solicităm să organizați, cât mai curând posibil, o întâlnire comună a tuturor factorilor implicați, pentru a începe discutarea măsurilor de reducere cu 50% a utilizării pesticidelor conform țintelor europene asumate de țara noastră.Cu considerație,Marian StoicaDirector executiv,Asociația Pentru Protecția Albinelor și Polenizatorilor Sălbatici ... See MoreSee Less
View on Facebook
Am transmis azi către cabinetul Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, o scrisoare deschisă pentru a ne exprima dezacordul în privința intențiilor manifestate, în legătură cu solicitarea unor noi derogări pentru utilizarea neonicotinoidelor pe teritoriul României.Asistăm la revolta apicultorilor atât împotriva intențiilor Ministerului Agriculturii cât și a autoproclamaților reprezentanți ai tuturor apicultorilor care aproape că susțin utilizarea neonicotinoidelor prin declaratiile pe care le fac, pentru ca mai tarziu sa retracteze destul de neîndemănatic...Revenim zilele viitoare și cu alte puncte de vedere. ... See MoreSee Less
View on Facebook
Dacă nu știai ce să faci sămbăta asta, adică mâine, ai putea să alegi să ne cunoști, pe noi și produsele noastre și pe alți producători locali, din București sau din împrejurimi.🐝🍯 Venim cu #MiereLocala produsă de albinele noastre de Lastupina.ro în stupina de pe Valea Argeșului dar mai venim și cu #MiereDeBucuresti, făcută de albinele salvate de Patrula Albinelor și relocate in Parcul Natural Vacaresti.Cumpărând produsele noastre, în special #MiereaUrbana ne ajuți să ducem mai departe proiectul, și să găsim și alte locuri în care albinele salvate să crească în siguranța fără a părăsi ecosistemul orașului... Pentru că nu-i așa? Dacă aici și-au găsit ele locul, cine suntem noi să le alungăm?Vrem 🐝 pentru un 🏣 Bucuresti 🌳---#SalvamNuAlungam#MiereDeBucuresti,#MiereUrbana,#MiereLocala#MierePura,#MiereCruda#MiereDeVacaresti#MiereZeroZahar#Miere0Zahar#StupinaZeroZahar ... See MoreSee Less
View on Facebook
Vă așteptăm și azi să povestim despre albine! ... See MoreSee Less
View on Facebook

Comments are closed.