Povestea din spatele nostru

By Marian Stoica


4 Noiembrie 2020

Parcul Natural Vacaresti

Acum 7 ani aveam în fața ochilor această priveliște:

Știam din bănuite și din auzite, că dincolo de digul pe lângă care treceam, de cele mai multe ori în drum spre mare, era un fost baraj pe care și-l dorisera cei aflați la putere înainte de 89.

Până la poză asta îmi închipuiam acolo o mare groapă de gunoi și îmi părea că digul ăla de beton ascunde o mare hidoșenie.

Până când am ajuns la Primul congres, pentru mine, al Societății Române de Apiterapie, care se desfășura în sălile de conferință ale Rin Grand Hotel de la fereastră căruia am și făcut poză asta.

Țin minte că mă uitam la priveliștea asta și regretam că nu am intrat până acum dincolo de dig, și mi-am promis că voi face o vizită în cel mai scurt timp.

– Maamaa…! ce tare arată, parcă e delta!

Pescarul din mine, convertit recent la apicultura visa pur și simplu în față ferestrei, ghicind minunățiile din spețele digului.

N-a fost să fie să mă țin curând de promisiune.

Dar uneori universul, fără să știi, te ajută să-ți îndeplinești visele.

Prin HG nr. 349/2016, în luna mai a anului 2016 se înființează Parcul Natural Văcăreșți a cărui administrare este preluată de Asociația Parcului Natural Văcărești.

În 2018, printr-o fericită aliniere a astrelor, am început să cunosc rând pe rând, echipa Asociației Parcului Natural Văcăreșți și am constatat că m-am îndrăgostit de ei și de tot ce făceau ei acolo.

Astfel s-a putut întâmplă că de la începutul anului 2019, printr-un parteneriat între Asociația Parcului Natural Văcăreșți și Asociația Pentru Protecția Albinelor și Polenizatorilor Sălbatici, înființată în 2018, să pornim crearea unui mic paradis într-un paradis mai mare, Grădina dintre Bălți, în cadrul căreia îngrijim și o stupină, în scopuri educaționale.

Si așa am ajuns sa-mi vad visul cu ochii. Să ajung la albine, cu barca pe ape, în milocul Bucureștiului. Ce poate fi mai frumos de atât?

În acest proiect am beneficiat de o sponsorizare din partea Kaufland România, primită cu sprijinul programului Creștem Grădinescu organizat de Institutul de Cercetare în Permacultură din România

Pandemia care ne-a lovit la început de an 2020 ne-a împiedicat să continuăm cu evenimentele faine pe care le aveam plănuite, dar de-abia aștept să continuăm să ne vedem acolo.

Acum, mă uit din nou la poza asta, mai scot și câteva imagini din sertarul amintirilor și constat cu mare tristețe starea actuală a parcului, ale cărui ape au secat, rămas fără pază și fără niciun sprijin al autorităților, nu o duce prea bine

Sper să vină vremuri mai bune și pentru parc și pentru albine, păsări și toate celelalte viețuitoare care îl populează.

Dacă vrei să ai un aport ai putea semna și tu petiția de care se face vorbire aici.

Când facebook mi-a trimis azi dimineață amintirea asta, prins cu alte treburi, nu eram foarte sigur că voi scrie ceva, dar tot azi am citit postarea asta a lui Florin și m-am gândit la ea ca la o confirmare că universul lucrează prin oameni.

Sa fie cât mai multe zic. Sa fie rețea!

Marian aici!


19 August 2019

Patrula albinelor

Digi24 ne-a ajutat să arătăm câteva lucruri pe care le facem noi aici la Patrula Albinelor, proiectul prin care Appaps.org – Asociația Pt. Protecția Albinelor și Polenizatorilor Sălbatici dorește să împrietenească și să apropie prin cunoaștere, omul de natură, în special de albine.

Puteți urmări un exemplu cu ce se întâmplă cu albinele salvate de noi, pe finalul acestui episod care încheie documentarul Natura Umana/Vremea Schimbarii, azi 19 august, in cadrul programelor de știri(in jurul orelor 14, 17 si 19)

Îi mulțumim în mod special lui Mihai Dragolea pentru tot efortul și pentru toată pasiunea pe care le-a pus în crearea acestui documentar, care sperăm să ne miște conștiințele în direcția dorită.

Vă rugăm să nu uitați că avem în continuare nevoie de pasionați care să ni se alăture, pentru a duce mai departe proiectul acolo unde ne dorim.



21 Februarie 2019

Redescoperirea unei specii pierdute. Wallace’s giant bee

Mai primim din când în când și câte o veste bună. Azi una despre redescoperirea unei specii pierdute: Wallace’s giant bee.

Sub presiunea veștilor tot mai proaste, în privința declinului speciilor de polenizatori, tindem să ne pierdem speranța și să uităm că pe langă toate relele mai sunt și lucruri bune.

Ne-am propus ca noi, aici la APPAPS.ORG să punem accent pe lucrurile constructive, pe ce se poate face și să evităm să mai rostogolim știrile care ne afundă în negativism. Să încercăm să arătăm ce putem face și nu de ce nu putem să facem…

Iată că o veste bună vine azi, odată cu știrea unui eveniment deosebit, dacă ținem cont de trendul general.

O specie de albină uriașă, cea mai mare albină din lume, a fost regăsită după o perioadă de 38 de ani de la ultima sa apariție.

O femelă din specia “Wallace’s giant bee” a fost regăsită pe insulele indoneziene din Moluccasul de Nord.

De patru ori mai mare decât o albină meliferă, despre această specie se credea că a dispărut. Până când entomologul Eli Wyman a apărut în ianuarie cu știrea că a redescoperit-o.

Echipele care au pornit în cautarea albinelor nu au reușit deocamdată să găsească mai mulți indivizi, însă redescoperirea acestei femele este un semn clar că specia a supraviețuit, undeva în pădurile din regiune.

Nu ne rămâne așadar, decât sa-i urăm, bine ai revenit!

Și, aș adăuga eu, într-un ton mai puțin optimist, “Ține-te deocamdata cât mai departe de oameni!”

Citește mai multe aici.




26 Ianuarie 2019

Plantează o floare!

Dacă doriți să ajutați albinele o puteți face într-un mod foarte simplu și plăcut, plantând flori.

Noi vă putem ajuta oferindu-vă câteva semințe, care în afară de faptul ca vă vor bucura privirea și simțurile cu mirosul lor, vă vor aduce și mulțumirile mute ale albinelor.

În luna februarie preluăm cererile voastre de semințe iar la sfârsitul lunii, vi le trimitem pentru a le putea dărui, la rândul vostru, albinelor.

Semințele sunt distribuite gratuit, tot ce trebuie să faci este să trimiți pe adresa asociației, un plic autoadresat.

Noi vom prelua toate cererile și la sfârșitul lunii vă vom returna plicul cu semințele de plante melifere.

19 Decembrie 2018

Salvează bradul de Crăciun!

Dragi prieteni,

Vă invităm să ne fiți alături într-un mic proiect foarte drag nouă – “Salvează bradul de Crăciun” .

Foto credit: stevemccurry.files.wordpress.com

Este vorba despre încercarea noastră de a salva 15 dintre brazii care ne împodobesc casele acum de Crăciun și care apoi ajung să piară. Practic, ne adresăm vouă, celor care de Crăciun ați cumpărat un brad viu, la ghiveci, cu rădăcini și care nu aveți unde să îl plantați ulterior, pentru a-l menține în viață. După sărbători, noi il putem prelua de la voi și îl plantăm în grădina albinelor de LaStupina.ro.

Pentru a vă încuraja în acest demers, ne-am gândit să vă oferim câteva recompense:

  1. Un voucher în valoare de 30 lei prin care vei putea beneficia de produse apicole de LaStupina.ro(miere, polen, propolis, ceara,…)
  2. Vei putea planta bradul împreună cu noi și copilul tău, în primăvară când va fi mutat din ghiveci direct în pământ.
  3. Bradul va purta numele pe care dorești, dacă dorești să ii oferi un nume.  Vei primi periodic imagini cu evoluția bradului tău.
  4. Vei putea face o vizită gratuită la stupina noastră, în fiecare an, împreună cu copilul tău pentru a vedea cum crește bradul tău și a vă bucura împreună de decizia pe care ați luat-o acum.

Dacă încă nu ai cumpărat un pom de Crăciun și prin proiectul nostru v-am putea convinge să cumpărați și să păstrati unul viu, am fi și mai fericiti.ărbătoarea de Crăciun este de

29 Noiembrie 2018

Suntem online!

Suntem online de acum și putem spera într-o comunicare mai ușoară. Pentru început, în această primă postare de pe blogul nostru, vă prezentăm un mic filmulet cu un mare îndemn.

Vă invităm să ne fiți aproape pentru că albinele noastre au nevoie de ajutorul fiecăruia dintre noi. Așa cum și noi avem nevoie de ele.

17 Octombrie 2018

Lucrăm la site!

Lucram la siteul nostru web. O facem incet pentru ca ne pricepem mai mult la albine decat la it, asa ca te rog sa ne mai creditezi cu ceva vreme, pana cand totul va arata relativ rezonabil.

3 weeks ago

Appaps.org - Asociația Pt. Protecția Albinelor și Polenizatorilor Sălbatici
Fotografia de copertă încărcată de Appaps.org - Asociația Pt. Protecția Albinelor și Polenizatorilor Sălbatici ... See MoreSee Less
View on Facebook
Doresc tuturor doamnelor și domnișoarelor, din viața mea și de pretutindeni, o primăvară minunată!Plus un bonus în babe zâbărețe și fericite sosite în zumzet de albine! 🐝🐝🐝📸ᵗᵉᵐᵘ.ᶜᵒᵐ ... See MoreSee Less
View on Facebook
Duminică am fost la "The Beekeeper"Nu dau spoilere, dar...Dacă esti fan Jason Statham mergi să vezi filmul, pentru că joacă un personaj care i se potrivește mănușă.Dacă mai esti și apicultor, mergi să vezi filmul. Te vei simti răzbunat de Adam Clay 🙂 În plus poate dacă va avea suces filmul poate va fi și o a doua parte și atentia asupra apiculturii va fi mai îndelungată...Oricum ar fi, până să avem vești despre "The Beekeeper 2" eu de abia aștept Dune 2. Va fi anul ăsta. ... See MoreSee Less
View on Facebook
Mă tot anunță Facebook de mai multe zile că se apropie ziua mea de naștere. Și acesta este adevărul.Știi despre ce vorbesc, pentru că nu-s eu vreun ales al Facebook, tuturor ni se întâmplă.Până acum nu am băgat niciodată în seamă aceste notificări, dar azi m-am decis să fac un test.🐝❤️ Știi că eu mi-am ales o cauză pentru care să lupt, mai precis pentru bunăstarea albinelor și o fac cu pasiune prin intermediul Appaps.org - Asociația Pt. Protecția Albinelor și Polenizatorilor SălbaticiȘtiu de asemenea că foarte multă lume iubește albinele, la modul general.𝐀𝐬̦𝐚 𝐜𝐚̆ 𝐚𝐫𝐮𝐧𝐜, 𝐢̂𝐧 𝐬𝐩𝐚𝐭𝐢𝐮𝐥 𝐯𝐢𝐫𝐭𝐮𝐚𝐥, 𝐮𝐫𝐦𝐚̆𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐯𝐨𝐜𝐚𝐫𝐞:𝐇𝐚𝐢 𝐬𝐚̆ 𝐦𝐚̆𝐬𝐮𝐫𝐚̆𝐦 𝐝𝐫𝐚𝐠𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐚𝐥𝐛𝐢𝐧𝐞 𝐢̂𝐧 𝐟𝐢𝐫𝐟𝐢𝐫𝐢𝐜𝐢!(𝐝𝐚𝐜𝐚̆ 𝐧𝐮 𝐬̦𝐭𝐢𝐢 𝐜𝐞-𝐬 𝐚̆𝐬̦𝐭𝐢𝐚, 𝐝𝐚̆ 𝐮𝐧 𝐠𝐨𝐨𝐠𝐥𝐞 𝐬̦𝐢 𝐚𝐢 𝐢̂𝐧𝐜𝐫𝐞𝐝𝐞𝐫𝐞 𝐢̂𝐧 𝐢𝐧𝐭𝐮𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝐭𝐚) 𝐬𝐚𝐮 𝐦𝐚̆𝐜𝐚𝐫 𝐢̂𝐧 𝐬𝐡𝐚𝐫𝐞-𝐮𝐫𝐢…Acum, fără glumă, toată gratitudinea din partea mea pentru toți care nu vor lua chiar în glumă această postare și pentru care voi pune în primul comentariu datele necesare pentru donații!PS. Pentru că așa se face, pun tot în comentarii un 𝐑𝐚𝐩𝐨𝐫𝐭 𝐝𝐞 𝐀𝐜𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐚𝐧𝐮𝐥 𝐭𝐫𝐞𝐜𝐮𝐭, că să stii ce se poate întâmpla cu 𝐛𝐚𝐧𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐭𝐢𝐧𝐞.PS2. 𝐏𝐨𝐭̦𝐢 𝐬̦𝐢 𝐭𝐮 𝐬𝐚̆ 𝐟𝐚𝐜𝐢 𝐬𝐮𝐠𝐞𝐬𝐭𝐢𝐢, pe care le aștept cu mare drag, mai ales dacă le faci cu buzunarul puțin mai ușor decât înainte să citești această postare. PS3. Dacă simți că m-am întrecut cu gluma, nu mă lua în seamă, 𝐈̂𝐭̦𝐢 𝐝𝐨𝐫𝐞𝐬𝐜 𝐝𝐞 𝐩𝐞 𝐚𝐜𝐮𝐦 𝐮𝐧 𝐂𝐫𝐚̆𝐜𝐢𝐮𝐧 𝐅𝐞𝐫𝐢𝐜𝐢𝐭 𝐜𝐮 𝐦𝐮𝐥𝐭𝐚̆ 𝐬𝐚̆𝐧𝐚̆𝐭𝐚𝐭𝐞!Hai să facem împreună bine, bine pentru albine! 🐝🐝🐝𝐓𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢𝐞 𝐝𝐨𝐚𝐫 𝐬𝐚̆ 𝐭𝐞 𝐠𝐫𝐚̆𝐛𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐩𝐞 𝟐𝟔 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, 𝐭𝐫𝐞𝐜 𝐢̂𝐧 𝐚𝐥𝐭 𝐚𝐧! ... See MoreSee Less
View on Facebook
Nu am apucat sa multumim prietenilor de la Grupul de Iniţiativă Civică Cişmigiu pentru energia transmisa in acest week-end. O facem acum! 🐝Desi surprinzator, am avut si vreme buna! 😃 ... See MoreSee Less
View on Facebook
Hai să ne vedem sâmbătă, în prezența albinelor! ... See MoreSee Less
View on Facebook
View on Facebook
Protejați Spațiile Verzi Urbane - Scrisoare Deschisă Către Parlamentari ... See MoreSee Less
View on Facebook
Fotografii din postarea lui Rețeaua pentru Natură Urbană ... See MoreSee Less
View on Facebook

Comments are closed.