Povestea din spatele nostru

By Marian Stoica


4 Noiembrie 2020

Parcul Natural Vacaresti

Acum 7 ani aveam în fața ochilor această priveliște:

Știam din bănuite și din auzite, că dincolo de digul pe lângă care treceam, de cele mai multe ori în drum spre mare, era un fost baraj pe care și-l dorisera cei aflați la putere înainte de 89.

Până la poză asta îmi închipuiam acolo o mare groapă de gunoi și îmi părea că digul ăla de beton ascunde o mare hidoșenie.

Până când am ajuns la Primul congres, pentru mine, al Societății Române de Apiterapie, care se desfășura în sălile de conferință ale Rin Grand Hotel de la fereastră căruia am și făcut poză asta.

Țin minte că mă uitam la priveliștea asta și regretam că nu am intrat până acum dincolo de dig, și mi-am promis că voi face o vizită în cel mai scurt timp.

– Maamaa…! ce tare arată, parcă e delta!

Pescarul din mine, convertit recent la apicultura visa pur și simplu în față ferestrei, ghicind minunățiile din spețele digului.

N-a fost să fie să mă țin curând de promisiune.

Dar uneori universul, fără să știi, te ajută să-ți îndeplinești visele.

Prin HG nr. 349/2016, în luna mai a anului 2016 se înființează Parcul Natural Văcăreșți a cărui administrare este preluată de Asociația Parcului Natural Văcărești.

În 2018, printr-o fericită aliniere a astrelor, am început să cunosc rând pe rând, echipa Asociației Parcului Natural Văcăreșți și am constatat că m-am îndrăgostit de ei și de tot ce făceau ei acolo.

Astfel s-a putut întâmplă că de la începutul anului 2019, printr-un parteneriat între Asociația Parcului Natural Văcăreșți și Asociația Pentru Protecția Albinelor și Polenizatorilor Sălbatici, înființată în 2018, să pornim crearea unui mic paradis într-un paradis mai mare, Grădina dintre Bălți, în cadrul căreia îngrijim și o stupină, în scopuri educaționale.

Si așa am ajuns sa-mi vad visul cu ochii. Să ajung la albine, cu barca pe ape, în milocul Bucureștiului. Ce poate fi mai frumos de atât?

În acest proiect am beneficiat de o sponsorizare din partea Kaufland România, primită cu sprijinul programului Creștem Grădinescu organizat de Institutul de Cercetare în Permacultură din România

Pandemia care ne-a lovit la început de an 2020 ne-a împiedicat să continuăm cu evenimentele faine pe care le aveam plănuite, dar de-abia aștept să continuăm să ne vedem acolo.

Acum, mă uit din nou la poza asta, mai scot și câteva imagini din sertarul amintirilor și constat cu mare tristețe starea actuală a parcului, ale cărui ape au secat, rămas fără pază și fără niciun sprijin al autorităților, nu o duce prea bine

Sper să vină vremuri mai bune și pentru parc și pentru albine, păsări și toate celelalte viețuitoare care îl populează.

Dacă vrei să ai un aport ai putea semna și tu petiția de care se face vorbire aici.

Când facebook mi-a trimis azi dimineață amintirea asta, prins cu alte treburi, nu eram foarte sigur că voi scrie ceva, dar tot azi am citit postarea asta a lui Florin și m-am gândit la ea ca la o confirmare că universul lucrează prin oameni.

Sa fie cât mai multe zic. Sa fie rețea!

Marian aici!


19 August 2019

Patrula albinelor

Digi24 ne-a ajutat să arătăm câteva lucruri pe care le facem noi aici la Patrula Albinelor, proiectul prin care Appaps.org – Asociația Pt. Protecția Albinelor și Polenizatorilor Sălbatici dorește să împrietenească și să apropie prin cunoaștere, omul de natură, în special de albine.

Puteți urmări un exemplu cu ce se întâmplă cu albinele salvate de noi, pe finalul acestui episod care încheie documentarul Natura Umana/Vremea Schimbarii, azi 19 august, in cadrul programelor de știri(in jurul orelor 14, 17 si 19)

Îi mulțumim în mod special lui Mihai Dragolea pentru tot efortul și pentru toată pasiunea pe care le-a pus în crearea acestui documentar, care sperăm să ne miște conștiințele în direcția dorită.

Vă rugăm să nu uitați că avem în continuare nevoie de pasionați care să ni se alăture, pentru a duce mai departe proiectul acolo unde ne dorim.21 Februarie 2019

Redescoperirea unei specii pierdute. Wallace’s giant bee

Mai primim din când în când și câte o veste bună. Azi una despre redescoperirea unei specii pierdute: Wallace’s giant bee.

Sub presiunea veștilor tot mai proaste, în privința declinului speciilor de polenizatori, tindem să ne pierdem speranța și să uităm că pe langă toate relele mai sunt și lucruri bune.

Ne-am propus ca noi, aici la APPAPS.ORG să punem accent pe lucrurile constructive, pe ce se poate face și să evităm să mai rostogolim știrile care ne afundă în negativism. Să încercăm să arătăm ce putem face și nu de ce nu putem să facem…

Iată că o veste bună vine azi, odată cu știrea unui eveniment deosebit, dacă ținem cont de trendul general.

O specie de albină uriașă, cea mai mare albină din lume, a fost regăsită după o perioadă de 38 de ani de la ultima sa apariție.

O femelă din specia “Wallace’s giant bee” a fost regăsită pe insulele indoneziene din Moluccasul de Nord.

De patru ori mai mare decât o albină meliferă, despre această specie se credea că a dispărut. Până când entomologul Eli Wyman a apărut în ianuarie cu știrea că a redescoperit-o.

Echipele care au pornit în cautarea albinelor nu au reușit deocamdată să găsească mai mulți indivizi, însă redescoperirea acestei femele este un semn clar că specia a supraviețuit, undeva în pădurile din regiune.

Nu ne rămâne așadar, decât sa-i urăm, bine ai revenit!

Și, aș adăuga eu, într-un ton mai puțin optimist, “Ține-te deocamdata cât mai departe de oameni!”

Citește mai multe aici.
26 Ianuarie 2019

Plantează o floare!

Dacă doriți să ajutați albinele o puteți face într-un mod foarte simplu și plăcut, plantând flori.

Noi vă putem ajuta oferindu-vă câteva semințe, care în afară de faptul ca vă vor bucura privirea și simțurile cu mirosul lor, vă vor aduce și mulțumirile mute ale albinelor.

În luna februarie preluăm cererile voastre de semințe iar la sfârsitul lunii, vi le trimitem pentru a le putea dărui, la rândul vostru, albinelor.

Semințele sunt distribuite gratuit, tot ce trebuie să faci este să trimiți pe adresa asociației, un plic autoadresat.

Noi vom prelua toate cererile și la sfârșitul lunii vă vom returna plicul cu semințele de plante melifere.

19 Decembrie 2018

Salvează bradul de Crăciun!

Dragi prieteni,

Vă invităm să ne fiți alături într-un mic proiect foarte drag nouă – “Salvează bradul de Crăciun” .

Foto credit: stevemccurry.files.wordpress.com

Este vorba despre încercarea noastră de a salva 15 dintre brazii care ne împodobesc casele acum de Crăciun și care apoi ajung să piară. Practic, ne adresăm vouă, celor care de Crăciun ați cumpărat un brad viu, la ghiveci, cu rădăcini și care nu aveți unde să îl plantați ulterior, pentru a-l menține în viață. După sărbători, noi il putem prelua de la voi și îl plantăm în grădina albinelor de LaStupina.ro.

Pentru a vă încuraja în acest demers, ne-am gândit să vă oferim câteva recompense:

  1. Un voucher în valoare de 30 lei prin care vei putea beneficia de produse apicole de LaStupina.ro(miere, polen, propolis, ceara,…)
  2. Vei putea planta bradul împreună cu noi și copilul tău, în primăvară când va fi mutat din ghiveci direct în pământ.
  3. Bradul va purta numele pe care dorești, dacă dorești să ii oferi un nume.  Vei primi periodic imagini cu evoluția bradului tău.
  4. Vei putea face o vizită gratuită la stupina noastră, în fiecare an, împreună cu copilul tău pentru a vedea cum crește bradul tău și a vă bucura împreună de decizia pe care ați luat-o acum.

Dacă încă nu ai cumpărat un pom de Crăciun și prin proiectul nostru v-am putea convinge să cumpărați și să păstrati unul viu, am fi și mai fericiti.ărbătoarea de Crăciun este de

29 Noiembrie 2018

Suntem online!

Suntem online de acum și putem spera într-o comunicare mai ușoară. Pentru început, în această primă postare de pe blogul nostru, vă prezentăm un mic filmulet cu un mare îndemn.

Vă invităm să ne fiți aproape pentru că albinele noastre au nevoie de ajutorul fiecăruia dintre noi. Așa cum și noi avem nevoie de ele.

17 Octombrie 2018

Lucrăm la site!

Lucram la siteul nostru web. O facem incet pentru ca ne pricepem mai mult la albine decat la it, asa ca te rog sa ne mai creditezi cu ceva vreme, pana cand totul va arata relativ rezonabil.

Cand vom avea oare poieni melifere si in marile orase?Sunt atat de usor de infiintat si intretinut si atat estetice si benefice pentru polenizatori... 🐝 ...
View on Facebook

2 months ago

Appaps.org - Asociația Pt. Protecția Albinelor și Polenizatorilor Sălbatici
Știați că î̵n̵ ̵R̵o̵m̵â̵n̵i̵a̵, albina meliferă este specie protejată de lege?🙁 ...
View on Facebook
❤️🐝💐 Azi este 𝗪𝗼𝗿𝗹𝗱𝗕𝗲𝗲𝗗𝗮𝘆 – 𝗭𝗶𝘂𝗮 𝗠𝗼𝗻𝗱𝗶𝗮𝗹𝗮̆ 𝗮 𝗮𝗹𝗯𝗶𝗻𝗲𝗹𝗼𝗿.Am sărbătorit-o pentru prima dată în 2018, după ce în decembrie 2017 Organizația Națiunilor Unite a decretat decizia de a avea o zi de sărbătoare a albinei.Ce mi se pare mie foarte interesant este, nu neapărat faptul că slovenii și-au făcut din acest proiect un brand de țară și au făcut-o foarte bine.Merită din plin Felicitări!Cum spuneam, și mai interesant este faptul că din echipa de proiect a făcut parte și a muncit pe brânci timp de 4 ani, primul ministru al Sloveniei.Pe când și la noi un astfel de ministru, dragi politicieni?!Ca să nu zic dragi alegători…𝗦𝗮̆ 𝗶̂𝗶 𝘂𝗿𝗮̆𝗺 𝗮𝘀̦𝗮𝗱𝗮𝗿 “𝗟𝗮 𝗺𝘂𝗹𝘁𝗶 𝗮𝗻𝗶!” 𝗔𝗹𝗯𝗶𝗻𝗲𝗶Dar, să nu uităm și ceilalți polenizatori care alături de albina meliferă, fac acest lucru invizibil dar atât de important… 𝗣𝗢𝗟𝗘𝗡𝗜𝗭𝗔𝗥𝗘𝗔 𝗣𝗟𝗔𝗡𝗧𝗘𝗟𝗢𝗥 care ne permite, până la urmă, să locuim și să ne hrănim pe acest pământ!Atacate de pesticidele folosite în agricultura de mare suprafață, de restrangerea treptată a biodiversității, sau de ignoranța oamenilor nepăsători, albinele și ceilalți polenizatori au nevoie de protecția noastră mai mult ca oricând.Noi, Lastupina.ro sărbătorim așa cum știm mai bine. În mijlocul copiilor și al oamenilor responsabili, care se arată dispuși să înțeleagă ce este cu ființa asta minunată, care zumzăie de multe ori nevăzută, printre noi pe pământ.Prin Asociația Pt. Protecția Albinelor și Polenizatorilor Sălbatici, avem un marathon al sărbătorii, începând cu prezența albinelor noastre în școli alături de copii, cu prezența vizitatorilor LaStupina.ro și apoi din nou cu albinele la București, unde ne puteți găsi la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" , duminică.🙏 𝗜̂𝘁̦𝗶 𝗺𝘂𝗹𝘁̦𝘂𝗺𝗲𝘀𝗰 𝗰𝗮̆ 𝗱𝗶𝘀𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝗶 𝗺𝗲𝘀𝗮𝗷𝘂𝗹 𝗻𝗼𝘀𝘁𝗿𝘂, 𝘀𝗮̆ 𝗽𝗼𝗮𝘁𝗮̆ 𝗮𝗷𝘂𝗻𝗴𝗲 𝗹𝗮 𝗰𝗮̂𝘁 𝗺𝗮𝗶 𝗺𝘂𝗹𝘁̦𝗶 𝗼𝗮𝗺𝗲𝗻𝗶!Și nu uitați că dacă întâlniți un roi de albine, în preumblările voastre prin București și nu știți ce să faceți, vă spunem noi. Doar ne cotactați la Patrula Albinelor Albinelor și ne ocupăm noi să le salvăm. ...
View on Facebook
#Căutăm #natură în #orașe 🔎🌱 și #organizații ori grupuri de inițiativă formale sau informale, partenere, care să susțină protecția acesteia! 😎Pe scurt: multiplicăm x10 modelul Parcului Natural Văcărești, zonă naturală urbană, în alte 10 mari orașe din țară.💚 Creăm o rețea a zonelor naturale urbane.📣 Coagulăm societatea civilă în jurul acestora. ✅ Convingem împreună cu publicul larg și prin intermediul proiectului de lege ce stă să fie aprobat, administrațiile publice locale să își asume în practică protejarea acestor zone.👉 Dacă știi o zonă naturală cu #potențial din orașul tău, și/sau cunoști mici organizații sau grupuri de inițiativă care militează pentru natură, completează acest formular: forms.gle/tbZGsLhEYQEG4oHm9 sau scrie-ne!👀 Mai multe detalii despre proiect aici: parcnaturalvacaresti.ro/portfolio-item/reteaua-nationala-a-ariilor-naturale-urbane-2021-2023/Dă și tu sfoară în țară, ajută-ne să găsim natura urbană și să o protejăm! 🗣 #haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEAandNorwayGrants #naturalausata--------- Proiectul este derulat de Asociația Parcul Natural Văcărești în parteneriat cu Asociația Societatea Organizată Sustenabil S.O.S - SOS Parcul Est , Asociația Societatea Carpatină Ardeleană (EKE) Satu Mare Erdélyi Kárpát Egyesület - Szatmárnémeti, Fundația Centrul de Ecologie Montana și Asociația Funky Citizens și beneficiază de o finanțare în valoare de 224,136 euro, prin programul Active Citizens Fund - Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. ...
View on Facebook
Ar fi tare fain ca administratiile sa inteleaga importanta pajistilor melifere... ...
View on Facebook
𝑶𝒓𝒊𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒆 𝒍𝒐𝒄 𝒅𝒆 𝒎𝒂𝒊 𝒓𝒂̆𝒖, 𝒐𝒓𝒊𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒆 𝒍𝒐𝒄 𝒅𝒆 𝒎𝒂𝒊 𝒃𝒊𝒏𝒆!Azi mi se oferă prilejul să-mi reamintesc de această expresie.𝐄 𝐨𝐫𝐢𝐜𝐚̂𝐧𝐝 𝐥𝐨𝐜 𝐝𝐞 𝐦𝐚𝐢 𝐫𝐚̆𝐮!Anul trecut fix pe vremea asta îmi făceam griji și un car de nervi, că pentru a vizita albinele trebuia să semnez niște documente... și îmi exprimam dorința să scăpăm cât mai repede de situația respectivă, pentru a ne putea revedea.Acum, fix la un an distanța, sunt închis în casă de caratina de după trecerea prin Covid.𝐃𝐚𝐫 𝐞 𝐨𝐫𝐢𝐜𝐚̂𝐧𝐝 𝐥𝐨𝐜 𝐬̦𝐢 𝐝𝐞 𝐦𝐚𝐢 𝐛𝐢𝐧𝐞!Da, am trecut cu bine peste boala asta perfidă și eu și familia mea și sunt recunoscător că am avut șansa asta, pe care din păcate nu toți au primit-o𝐑𝐚𝐛𝐝!Mai am câteva zile dintr-o perioadă, lungă de câteva săptămâni, izolare plus carantină și de-abia aștept să vizitez din nou albinele 🐝🐝🐝Vremea asta capricioasă sper și cred că le-a mai ținut puțin pe loc, fața de anul trecut.Nu au intrat foarte bine în iarna, cu rezerve de hrană minime, după o toamnă extrem de secetoasă. Am emoții cu rezervele de hrană pe care le-am pus la ultima vizită, sper să se fi descurcat cu ele...𝐑𝐚𝐛𝐝!Dar totuși am nevoie sa îmi țineți pumnii. 🐝🏢🏭Și mie și albinelor urbane din sălbăticia asta fantastică a Bucureștiului, pe care de-abia aștept să o iau la picior...𝐑𝐚𝐛𝐝!Hm... și să trag aer curat în piept. ...
View on Facebook

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *